Tijdelijke tentoonstelling

Reizen in de Ruimte, op weg naar een nieuwe aarde

Afbeelding: Ga je mee op reis?
Stoere ridders, grote kastelen, mooie jonkvrouwen, de pest en smerige steden scheppen het beeld van de Middeleeuwen. Dit beeld is afkomstig uit de vroeg negentiende-eeuwse romantiek. Maar het dagelijks leven van ‘jan en alleman’ zag er anders uit. In de nieuwe tentoonstelling Ridders en kastelen, een nieuwe kijk op de Middeleeuwen wordt er een nieuw perspectief gegeven op de periode die een grote invloed heeft gehad op de wetenschap, cultuur, organisatie en geografie van het huidige Europa. De tentoonstelling bestaat uit een combinatie van moderne vormgeving, doe-onderdelen en belangrijke collectiestukken. In de presentatie van vanmiddag zal projectleider Willemien Meinders interessante achtergrondinformatie geven over de verschillende onderwerpen van de tentoonstelling. Bijvoorbeeld over hoe de Middeleeuwse wereld verbonden was met andere continenten door handel, geloof en uitwisseling van kennis. Maar ook over hoe de uitvinding van het drieslagstelsel (een nieuwe landbouwmethode) en een nieuw soort ploeg de landbouw veranderde en zorgde voor meer opbrengst van het land. Na de pauze wordt u door Willemien en collega’s ontvangen op de nieuwe tentoonstelling in het museum.

 

Mensen willen alles verkennen en steeds verder reizen. Nu we overal op aarde zijn geweest, willen we de ruimte in. Reizen in de ruimte dompelt je onder in de wereld van ruimtevaart en wetenschap! Een wereld waarin je kunt ontdekken welke actuele technieken en thema’s een rol spelen in het verwezenlijken van onze droom: zelf verder leven buiten de aarde! Een intens mooie en spannende, maar levensgevaarlijke reis naar een nieuwe, onontdekte planeet maken? Of toch liever veilig thuis blijven? Waar kies je voor?

De reis door de tentoonstelling begint op aarde, waar een stevig trainingsprogramma je klaarstoomt tot astronaut in de dop. Dan is het tijd om de ruimte in te gaan, waar je selfies kunt maken in de slaapcabine of op de wc van het ruimtestation. Buiten kunnen asteroïden gevaarlijk zijn voor de raket, en als je er veilig doorheen komt land je in de veilige haven van je nieuwe thuisplaneet. Daar kun je meteen aan de slag met ruimtelandbouw en het bestuderen van de eigenschappen van jouw nieuwe aarde.

Reizen in de ruimte is een interactieve tentoonstelling waarin je van alles te weten komt over hoe de mens kan verhuizen naar andere planeten. Ga op weg naar je nieuwe woonplek en kom er achter hoe je moet overleven na aankomst. Je krijgt nieuwe inzichten en doet ideeën en ontdekkingen op over reizen in de ruimte. Hoe overleef je op een andere planeet, een nieuwe aarde?

De tentoonstelling is te zien vanaf 19 oktober 2018 tot/met 1 september 2019.
 

Voor het onderwijs bieden we speciale ontdekkingstochten door de tentoonstelling en museumlessen aan. Lees hier meer

 

Kijk hier welke tentoonstellingen nog meer te zien zijn.

Foto links Ga je mee op reis?
Wanneer

tot/met 1 september 2019

Activiteiten
Trefwoorden
techniek