Museumles primair onderwijs

Terug naar het overzicht

Spoorzoeken

AfbeeldingPootafdruk van een das

Los het mysterie van de vermiste vrouw op door een sporenonderzoek

 

We staan voor een mysterie! Er is een mevrouw vermist! Gelukkig hebben we veel sporen gevonden. Willen de leerlingen als detectives helpen het probleem op te lossen? Wat is eigenlijk een spoor? Hebben sporen een functie? Wat vertellen ze ons? Dieren laten veel sporen na: pootafdrukken, veren, haren, ontlasting, haarballen, braakballen, krab- en geursporen. Maar welke sporen laten mensen achter?

In een korte cursus spoorzoeken komen verschillende aspecten van sporen aan bod. Daarbij gaan de leerlingen dieper in op sporen van dieren en mensen. Ze ontdekken onder andere hoe een detective sporen meeneemt naar het laboratorium. Tot slot gaan de leerlingen zelfstandig met de collectie aan de slag om het mysterie op te lossen.

Deze les reserveren

Foto links Pootafdruk van een das
Vakgebied
biologie
Lesdoel

Door middel van sporenmateriaal krijgen de leerlingen inzicht in welke sporen er door mens en dier worden achtergelaten en welke conclusies je daaraan kunt verbinden.

Kerndoel 40

Oriëntatie op jezelf en de wereld > Natuur en techniek
De leerlingen leren in de eigen omgeving veel voorkomende dieren en planten onderscheiden en benoemen, en leren hoe ze functioneren in hun leefomgeving.

Kerndoel 41

Oriëntatie op jezelf en de wereld > Natuur en techniek.
De leerlingen leren over de bouw van dieren en mensen en over de vorm en functie van hun onderdelen.