Activiteit

Museum Jeugd Universiteit, voorjaar 2019

Afbeelding: Meer weten dan je juf of meester?

Meer weten dan je juf of meester?! Kom dan naar de MuseumJeugdUniversiteit!

De MuseumJeugdUniversiteit organiseert kindercolleges met meer dan 50 musea in Nederland. Wetenschappers, onderzoekers en experts geven antwoord op spannende vragen uit de wetenschap! Net als op de echte universiteit starten de colleges in het voor- en najaar. Schrijf je snel in via www.museumjeugduniversiteit.nl en haal je MJU-diploma!

Inschrijving 8-10 jaar (Bachelor programma)    (vol)
Inschrijving 10-12 jaar (Master programma)

Kun je tijdreizen volgens de wetenschap? - 17 februari
(Dr. Joeri van Leeuwen, sterrenkundige)
Naar de toekomst reizen is niet iets dat alleen in science-fiction films gebeurt; onze eigen André Kuipers heeft het zelf gedaan! Hoe dan kan, ontdek je in dit college. Sterrenkundige Joeri van Leeuwen combineert de wetten van Einstein met Segways en laat hij zien of tijdreizen wetenschappelijk gezien mogelijk is.

Reizen naar de maan: wat moet je weten? - 17 maart
(Student sterrenkunde Frank Rensen)
Een halve eeuw geleden, in 1969, stonden er voor het eerst mensen op de maan. Drie jaar later vertrokken de laatste mensen van de maan, en sindsdien zijn we er nooit meer geweest. Waarom is dat? Wanneer kan jij misschien naar de maan gaan? In dit college zal aankomend sterrenkundige Frank Rensen van de Universiteit Leiden je van alles vertellen over ruimtereizen naar de maan.

Is de Groenlandse reus wakker gemaakt? - 7 april
(Professor Michiel van den Broeke, klimaatdeskundige)
Groenland is helemaal niet zo groen...op het grootste eiland ter wereld ligt een ijskap die bijna al het land bedekt en zo dik is dat als hij helemaal zou smelten, wereldwijd de zeespiegel met zeven meter zou stijgen. Nederland zou overstromen! Wat is de kans dat dit gebeurt nu het steeds warmer wordt op aarde? Met andere woorden, is de Groenlandse reus wakker gemaakt? In dit college leert klimaatdeskundige Michiel van den Broeke van de Universiteit Utrecht je hoe een ijskap wordt gevormd en hoe hij weer smelt...en wat de toekomst ons brengt.

Wie stonden er op het strand toen Columbus landde? - 26 mei
(Wetenschapscommunicator Tibisay Sankatsing Nava)
Toen Columbus als eerste Europeaan in 1492 landde op een van de Bahama’s eilanden werd hij begroet door de eilandbewoners, de Indianen van de Cariben. Columbus dacht namelijk dat hij India had bereikt. Wie waren deze mensen en waar zijn ze vandaag? Wetenschapscommunicator Tibisay Sankatsing Nava van de Universiteit Leiden vertelt je van alles over de archeologische opgravingen van het project Nexus 1492.

Algemene informatie:

  • De MuseumJeugdUniversiteit is een soort cursus met 4 colleges.
  • De colleges worden georganiseerd voor kinderen van 8 - 12 jaar, op vier zondagen: 17 februari, 17 maart, 7 april, 26 mei 2019. Het maximum aantal kinderen dat per groep kan deelnemen is 60 (vol=vol). De kinderen ontvangen voor aanvang van hun eerste college een collegekaart en na afloop van de laatste lezing een diploma.
  • Er is sprake van een dubbele lezingenserie. Kinderen kunnen zich opgeven voor 11:30 uur of 13:30 uur. De reeks van 11:30 uur is voor kinderen van 8-10 jaar en de reeks van 13:30 uur voor kinderen van 10-12 jaar. Het is niet mogelijk tussendoor van tijdstip te wisselen.
  • Deelname aan de vier colleges kost € 20.- De inschrijving loopt via www.museumjeugduniversiteit.nl.
  • De ouders zijn niet aanwezig bij de lezingen, zij kunnen tijdens de lezing het Museon bezoeken of genieten van een versnapering in het MuseonCafé. Per inschrijving krijgt u 1 x 50 % korting op één toegangsbewijs (op één zondag van de MJU) en een drankje naar keuze in het Museon Café (elke zondag van de reeks).
  • De colleges worden gegeven door onderzoekers en specialisten van een werkveld of onderzoeksgebied. Het verhaal is voledig toegespitst op de doelgroep en dat sluit aan bij de belevingswereld van de kinderen.
  • Door de splitsing in twee subgroepen (8-10 en 10-12 jaar) kunnen de kinderen nog specifieker benaderd worden en voelen ze zich veilig met de vreemde 'docent' voor de groep. Als het even kan, neemt de spreker spullen mee van zijn/haar onderzoekgebied of modellen die het verhaal illustreren. Ook worden vaak kleine experimentjes gedaan om te illustreren hoe iets werkt.
  • De colleges duren zo'n 50 minuten.
  • Na het college is nog ruimte voor vragen.
  • Na één uur worden de kinderen weer met hun ouders verenigd in de foyer van het Museon.
Foto links Meer weten dan je juf of meester?
---
Tijdreizen met Segways? (Foto: Pixabay)

Tijdreizen met Segways? (Foto: Pixabay)

---
Reizen naar de Maan (Foto: NASA)

Reizen naar de Maan (Foto: NASA)

---
Groenland (Foto: Michiel van de Broeke)

Groenland (Foto: Michiel van de Broeke)

---
Aardewerkscherf, gevonden bij een archeologische opgraving op de Dominicaanse Republiek. (Foto: Nexus1492)

Aardewerkscherf, gevonden bij een archeologische opgraving op de Dominicaanse Republiek. (Foto: Nexus1492)

Wanneer

17 februari, 17 maart, 7 april, 26 mei 2019